Egyesület bemutatkozása

Logikusak(k) Oktatási, Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület

Tehetségpont azonosító: TP 190 000 448

2002-ben alakult meg az egyesület. Az alapító tagok szinte mindegyikének volt tehetséges gyereke. Azt gondoltuk, hogy Kalocsán hiánypótló egy olyan egyesület, amely felkarolja, segíti, megtalálja, összegyűjti, tanítja, versenyezteti azokat a gyerekeket, akikben több van az átlagosnál, akik motiváltak, akik még többet akarnak, mint amit a tanórákon kapnak. Azt valljuk, hogy ha nem gondozzuk, ápoljuk a gyerekek velük született képességeit, kiváló adottságait, talentumait, akkor az a semmibe veszhet. Ez olyan pazarlás és veszteség lenne egyénnek és társadalomnak, ami nem megengedhető, sőt megbocsáthatatlan vétek.

Az egyik nagy terület, ahol fejlesztjük a gyerekeket: a matematika és logika.

A jó logikai készséggel rendelkező gyerekek tehetsége jól mérhető és korán észrevehető.
1-8. osztályos korosztálynak tartottunk minden tanévben szakköri foglalkozásokat. Az alsó tagozatosoknak sok játékkal, a felsősöknek sok versenyre felkészítő feladattal megfűszerezve.
Született egy nagy tapasztalatunk is az évek folyamán. Az, hogy milyen nagy előnyökkel jár az, hogy szakköreinkre a gyerekek a város és a környékbeli falvak különböző iskoláiból érkeznek: új kapcsolatok, barátságok születnek; megtapasztalják, hogy vannak hasonlóan okos társaik; erősíti bennük a küzdeni akarást, a versenyszellemet; tanulnak a másik gyerek gondolatmenetéből; megtanulnak örülni a másik sikerének és ösztönzést kapnak, hogy ők is elérhetik azt a sikert.

Részletek


A másik nagy terület a sakk.

A foglalkozásokra gyakran már 5 éves kortól jönnek gyerekek. Együtt játszik az óvodás a nagy nyolcadikossal, a kezdő a gyakorlottal, a faluban élő a kalocsaival, a tanár a diákjával. Ezek a foglalkozások is találkozási pontok, ahol a gyerekek azt a tevékenységet végzik, ami örömet ad nekik: játszanak, versenyeznek egymással és természetesen győzni akarnak. És amikor a gyerek játszik, akkor észrevétlenül tanul, fejlődik, gondolkodik, mert a játék a legfontosabb tevékenység, mely örömet, kiteljesedést ad számára. A sakkozással kapcsolatos tapasztalat pedig az, hogy az ide járó gyerekeknek a tanulmányi eredménye is fejlődik, mert a gondolkodásában, logikájában bekövetkező fejlődés kihat az iskolai tantárgyakra is. Pedig „csak” játszik.
Fontos még említést tenni a sakkversenyekről. A megalakulásunk óta folyik a Bán Jenő sakk emlékverseny sorozat, mely egyedülálló az országban. Ezen a versenyen részt vehetnek egészen kezdő sakkozók és gyakorlottak, jöhetnek az egész ország területéről, fiúk, lányok, óvodástól középiskolásig (sőt ebben az évben már felnőttek is), faluból, városból, az ország egész területéről. A tanév folyamán havi rendszerességgel, 7 fordulón keresztül zajlik. Érmet, oklevelet kapnak a győztesek, a legvégén kupa jár az összetett győzelemért. Az a büszkeség, amit annak a gyereknek az arcán láthatunk, akinek először akasztanak a nyakába érmet, megéri a sok munkát, fáradtságot, amit ezeknek a versenyeknek a lebonyolítása, megszervezése jelent.

Részletek

Harmadik nagy terület a Mikkamakka játéktár

Egyesületünk 2009-ben szerződést kötött a Mikkamakka Alapítvánnyal, melynek értelmében Kalocsán megkezdhette a Mikkamakka játéktár működtetését.
A Mikkamakka Alapítvány célja, hogy a magyarországi gyermekellátás fejlődéséhez minőségileg hozzájáruljon, és hogy a családok életébe beépülve hasznos információkat, életre szóló kellemes élményeket, kikapcsolódást, tanulási lehetőséget és sokrétű segítséget nyújtson.
2009-től kezdve számos, családokat segítő programot szerveztünk, melyek között több ingyenes előadás is szerepelt. Az előadásokra gyerekekkel foglalkozó szakembereket hívtunk, pl. védőnőt, pszichológust, óvónőt, mentőtisztet, gyógypedagógust. Az előadások idejére megszerveztük a gyermekfelügyeletet.Részletek